Přeskočit na hlavní obsah

Lichnov dal jméno šlechtickému rodu Lichnovských

Lichnov dal v roce 1491 jméno významnému slezskému šlechtickému rodu Lichnovských z Voštic. Vladykové z Voštic ale ve skutečnosti odvodili své nové jméno od původních vladyků* z Lichnova. Vydejme se po stopách těchto rodů. 

Erb rodu Lichnovských (1907 ?)

Ukázky psaných jmen majitelů Lichnova a většinou současně i Dubnice pochází z textů dobových archiválií, které jsem nalezl v Zemském archívu v Opavě. Za povšimnutí stojí skutečnost, že texty jsou psány česky. Propojil jsem je s původními listinami v digitálním archívu, aby jste si mohli sami zkusit je v textu najít. Stačí kliknout na popisek s odkazem.

Rod vladyků z Lichnova (Lichtnowa) 1340 - 1491

Nejstarším doloženým příslušníkem tohoto rodu je Přesek (Přešek) z Lichnova, sídlící na lichnovské tvrzi roku 1340. Od roku 1409 patřil k majetku vladyků z Lichnova i statek Dubnice, kterou získala Markéta, vnučka (?) Přeska, provdaná za Jindřicha Čelma z Brantic. 


Další posloupnost potomků vynechám a přeskočím rovnou do roku 1486, kdy na lichnovské tvrzi seděl Mikuláši II. z Lichnova se svou paní Žofií, rozenou z Drahotuš. Ta však záhy ovdověla a roku 1491 se provdala znovu, tentokrát za Hanuše z Voštic a rytířský statek Lichnov mu přinesla věnem. Rod vladyků z Voštic se psal podle Voštice (dnes Woszczyce  východně od Rybniku) v dnešním Polsku. Byl to velmi rozvětvený rod a jeho příslušníci žili na různých místech Slezska. Nejstarší písemná zmíňka je o jistém Štěpánu z Voštic z roku 1377.


Lichnovští z Voštic 1491 - 1622

Nový pán lichnovského statku Hanuš z Voštic se začal psát jako Hanuš Lichnovský z VošticMezi první lichnovské rodáky s tímto jménem můžeme zařadit jejich čtyři syny - Jindřicha, Petra, Kašpara a Bernarda.



Hanuš zastával úřad nejvyššího sudího v krnovském knížectví. I ostatní členové rodiny se zapojovali do veřejného života na Opavsku a Krnovsku a působili v různých zemských úřadech slezských knížectví. 1532-1685 se Lichnovští usadili v Neplachovicích. 




[Jiří Bedřich Lichnovský z Voštic sídlící v Neplachovicích]


Syn Bernard Jiří Lichnovský z Voštic (1572-1637) koupil 1608 panství Chuchelná na Hlučínsku, které se stalo v následujících letech sídlem rodu. Za reformace přestoupil k evangelikům a zapletl se spolu s svým nejstarším synem Václavem (1597-1650) do stavovského povstání proti Habsburkům na straně Fridricha Falckého. Po porážce projevil lítost a zaplatil císaři pokutu. Václav po sobě zanechal česky psané paměti a svého druhorozeného dědice a opavského zemského sudího Karla Maxmiliána (1635-1688). Jeho syn František Bernard (1664-1747) byl krnovským a opavským zemským hejtmanem. Rodina se vrátila ke katolicismu a Lichnovští to dotáhli v císařských službách 1727 až na povýšení do stavu hrabat. Syn Františka Bernarda, hrabě František Leopold (1690-1742) vyženil panství Odry a Lichnovští se zcela poněmčili. Po pruském záboru Slezska se Lichnovští se svými majetky ocitli na obou stranách hranice. Jan Karel hrabě Lichnovský, nejstarší syn Františka Leopolda, se pro zachování dědictví nebránil stát se pruským poddaným a zároveň se mu podařilo od Marie Terezie získat 1746 titul císařského komořího. Jeho balancování mezi Berlínem a Vídní mu ale přinášelo i problémy. I když 1778 přikoupili Lichnovští panství Hradec nad Moravicí, následující generace se stále více spojovaly s pruskou stranou.

Uvádí se, že Jan Karel Lichnovský z Voštic byl svým poddaným krutým pánem. Ale to už dávno nemělo na život lichnovských poddaných vliv, protože již roku 1622 Jan Václav Lichnovský z Voštic zcela zadlužený statek lichnovský prodává Komoře krnovské. Lichnov ani Dubnici pak už Lichnovští nikdy nevlastnili.



Rodovým erbem Lichnovských byly vinné hrozny v rudém poli. Odtud hrozen v současném znaku obce Lichnov. Toto je pečeť Buriana Lichnovského z Voštic z roku 1611 (Zdroj: Zemský archív Opava), strýce posledního majitele lichnovského statku z rodu Lichnovských, Jana.

Závěrem ještě jedna současná perlička. Marcela Plevová, učitelka základní školy v Lichnově a manželka současného ředitele se za svobodna jmenovala Lichnovská. Původ tohoto příjmení místopisného charakteru je ale ve skutečnosti s největší pravděpodobností odvozen od našeho jmenovce, Lichnova u Kopřivnice, ze které Marcela pochází. 

Lichtenštejnové 1622 - 1945

Od roku 1622 se začíná psát historie Lichnova a Dubnice spojená až do konce války 1945 s jedním z nejstarších šlechtických rodů Evropy, s Lichtenštejny. Zde se sice nabízí paralela mezi německým a latinským názvem Lichten, takže bych se mohl hned rozepsat o knížeti Karlovi I. z Lichtenštejna, ale do této pasti se nenechejme lapit. Jedná se pouze o fonetickou podobnost.

.............................................................

* Vladyka a zeman bylo do roku 1620 označení  stejného šlechtického stavu, nejnižšího ze tří používaných  - vladycký stav, rytířský stav a panský stav.


Zdroj informací:
Dušan Uhlíř, Rodina Lichnovských z Voštic mezi Vídní a Berlínem v knize Šlechtic v Horním Slezsku, Ostravská univerzita, 2011

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Lichnov a Dubnice v roce 1736 podle mapy Krnovského knížectví

V roce 1736 si Marie Terezie vzala svého milovaného Františka I. Štěpána Lotrinského. Naším králem je ale ještě stále její otec Karel VI. Tehdy jsme se nacházeli v jiném pohraničí, v  Moravsko-slezském  na území Rakouského Slezska. A přesto, že obě strany hranice náležely do  Habsburské monarchie, bylo zde d o roku 1775 vybíráno clo.  Hranice mezi Rakouskem a Pruskem (dnes mezi Českou republikou a Polskem) vznikne až o 6 let později, když Marie Terezie prohraje ve válce většinu Slezska.  Chodilo se pěšky nebo se jezdilo na koni. V ynálezce parního stroje, James Watt, se v roce 1736 teprve narodil. Autorem mapy je rakouský císařský poručík a kartograf Johann Wolfgang Wieland . Prováděl podrobná měření jednotlivých Slezských knížectví a jako první dokončil  v létě 1732  mapování Opavska a Krnovska. Zemřel ale v roce 1736 a revize výsledků mapování dokončil jeho pokračovatel, poručík Mathias von Schubart.  Mapa pak vyšla v Norinberku 1752 jako součást Slezského atlasu (list č. 8).  Měří

Kriminalita v Lichnově 1934

§§ Mediální obraz Lichnova z roku 1934 není moc lichotivý. Našel by se zde materiál pro další řadu  Četnických humoresek . Převažují sdělení kriminálního charakteru -  vražda manželky a dcery, pokus o vyloupení poštovního úřadu, padělání bankovek, krádež peněz. To vše ve stejném deníku během jednoho roku.  Zprávy byly otištěny v  1. ročníku  německy psaného Neues Tagblatt für Schlesien und Nordmähren , který vydával  Adolph Drechsler v Opavě. Uvádím doslovné přepisy novinových článků, které jsem při pročítání  novin našel. V dalších archívních zdrojích pátrám po místech, kde se tyto události staly, protože novinové články nejsou v tomto ohledu adresné. I poštovní úřad byl v roce 1934 jinde než dnes (budova byla postavena až 1938). Historický kontext Hospodářská krize nastartovaná 1929 v USA se dostává u nás v roce 1934 na samotné dno. V Německu v tomto roce  proběhla  30. června  tzv. noc dlouhých nožů, první masová vražda Třetí říše, při které byli vyvražděni nepohodlní příslu